Mongolian Steppes - Reisverslag uit Ulaanbaatar, Mongolië van renzeroorda - WaarBenJij.nu Mongolian Steppes - Reisverslag uit Ulaanbaatar, Mongolië van renzeroorda - WaarBenJij.nu

Mongolian Steppes

Door: Renze

Blijf op de hoogte en volg

05 November 2011 | Mongolië, Ulaanbaatar

Ik had jullie allemaal beloofd, dat het volgende waar ik over zou schrijven, de transiberian express zou worden.
Maar omdat we nog niet in Beijjing zijn, kan ik dat nog wel even uitstellen.

2 weken geleden zijn we aangekomen in Ulaanbaataar (Hoofdstad van Mongolie) hier zijn we 3 dagen gebleven om vervolgens met z'n 4en Robin, Edu Rik en ik een tour te gaan maken door de Mongolian Steppes. ( Robin en Edu zijn 2 vrienden uit het Westen die we in de trein van Moskou naar Irkutsk hebben ontmoet en reizen nu al zo'n 20 dagen met hun ) Daags voor vertrek hebben we snel wat warme kleren ingeslagen op de zwarte markt, het is hier net wat kouder dan in Friesland... nachten van -10 tot -20 zijn hier best normaal van de tijd van het jaar.

Dinsdag 25/10/2011 zijn we vertrokken, met een oud taai Russisch busje, gids en chauffeur. en ons 4en. Het werd een onvergetelijke reis door Mongolia.
De mensen waar we 's nachts sliepen woonden in Ger Tentjes, deze families worden ( Nomadic Family ) genoemd.
Ze trekken met hun dieren ( schapen, geiten, koeien en paarden ) door het landschap, waar veel eten is en waar nog geen andere " Nomadic Family haar kamp heeft opgezet mogen zei hun tenten opzetten, dit doen ze gemiddeld om de 3 maand, dan word het voedsel voor de dieren schaars.

Ze leven dus vooral ook van het vlees van hun eigen dieren, melk van paarden en koeien en noodels ( pasta ) groente en fruit kunnen ze hier niet, en kijken ons ook verbaasd aan als we onze borden met vitamine's naar binnen werken,

's morgens vertrokken we vroeg, tas inpakken en even ontbijten.. vaak namen de ritjes in de bus zo'n 4-5 uur in beslag, de wegen kun je vergelijken met de " Ulkeloanne " in K'zwaag. ALleen het landschap een beetje anders......
's middags rond een uur of 4 kwamen we bij de " Nomadic Familys " aan en gingen we even met z'n 4en er op uit om een mooie plek te zoeken om een kampvuurtje te maken, een biertje mee, en onder muzikale begeleiding(gitaar) van Robin, konden ze ons vaak over de hele Steppe horen, !

Vervolgens aten we bij de familie wat door onze gids werd klaargemaakt, ik waag me me niet aan een geiten maag / hart / long, stukje geproefd maar niet weg te krijgen. Rond een uur of 10 gingen we slapen, en werd vaak rond 6-7 uur wakker is nu ook gaan vriezen in de tent, de kachel blijft 's nachts niet branden, dus die moest ik 's morgens weer aan wakkeren.
Dit 11 dagen lang / kort, genieten van het prachtige landschap, de aardige mensen waar we sliepen, de mooie ritjes op de kamelen, en paarden door de Steppe, ijsvissen op " The Whitelake " ( 2e na grootste zoet water meer van de wereld, na " Lake Baikal waar we ook zijn geweest, in Irkutsk.

Het waren 11 onvergetelijke dagen, nu zijn weer in Ulaanbaataar, waar je dan snel weer weg wilt, de drukte in de stad, en het grote contrast tussen rijk en arm. De Mongoolse bevolking zeggen dat het niet meer is te vergelijken met de stad van 10 jaar terug, en nog eens over 10 jaar zal je de stad ook niet meer terug kennen.
Als ik dus zou moeten kiezen tussen een Ger tentje en wonen in Ulaanbaataar wist ik het wel.

Zondag 6/11 gaan we met de "Trans Mongolian Express " naar Beijing , zo'n 2- 3 weken later zijn we van plan om Nieuw Zeeland binnen te vliegen.

ps Bedankt voor de leuke reacties
Tot Horens Renze

• 08 November 2011 - 10:00

Goffe:

Moaie omjouwing der! Seker net minder indrukwekkend as Australie, mar wol hiel oars. It begjint suver wer te kriebeljen nei dyn enthousiaste ferhaal. Moai stik! Goeie reis fjirder en we bliuwe dy folgjen!

Oh ja, oankommende saterje:
    WTOC - Friese Boys ... ... ... ...

Groetnis,
    Goffe

• 08 November 2011 - 13:02

Gosse En Tetsje :

Goeie Renze,

Aardich om te lêzen hoe it mei jim giet. In hiele ûndernimming, sa belibbje jim nog es wat! Ha, wat oars as Feankleaster,ek mooi, mar doch! Noch in goede reis fjider, we bliuwe lêzen!

Groetnis,
    Gosse en Tetsje

• 08 November 2011 - 20:35

Ouders Van Edu:

leuk om het verhaal ook van andere te lezen. en erg mooie foto's. Veel plezier.

• 13 November 2011 - 14:00

Egberdina:

Hey Renze,

wauw wat een avontuur. echt super die foto`s. en echt super dat je nog meer mensen bent tegengekomen, altijd gezellig.
    veel plezier in Nieuw zeeland. maar dat gaat wel goedkomen.

leafs Egberdina

• 14 November 2011 - 14:12

Ha En He :

Haai Renze.

heerlijk om ff te horen, hoe je het vertoefd.. Ben benieuwd naar jullie zangkunsten ;-)

Hier alles prima, Arnold ligt eventjes rustig op schoot een powernep te doen, waardoor hij straks weer kan rennen door het huis op zoek naar zijn eigen schaduw! Hij lijkt stiekem toch wel een beetje op je hoor ;-) hihi..

Genietse!

Dikke tut harm en hester

• 14 November 2011 - 17:32

Freddy:

Hallo Renze en Rik.
    Gisteren met je moeder gesproken in de kerk Renze.(ze mist je).Ik ook wel een beetje. Super die avonturen van jullie .Wat veel mensen graag willen maar niet durven ,dat doen jullie toch maar even.
    Diep respect. Ik probeer jullie van af nu even te volgen .Voetballen gaat goed.
    Jongens ,voorzichtig,en tot ziens.